West Nijl virus

 muggen

WEST NIJL ZIEKTE; IS HET EEN ECHTE DREIGING?

Steeds vaker wordt er gevraagd naar West Nijl; wat is het? En is het ook belangrijk voor ons?
Als Paardenkliniek Venlo willen we deze vraag graag kort duidelijk beantwoorden.

Wat is het?
‘West Nijl koorts’ is een soort  ‘griep’ die kan eindigen in hersenvliesontsteking. Voor deze ziekte is geen behandeling mogelijk. We kunnen de paarden met West Nile koorts alleen ondersteunend behandelen (koorstremmers, infusen, etc.) en vervolgens moeten we afwachten of het paard zelf herstelt.
Van alle paarden die ‘West Nijl koorts’ krijgen, herstellen 3 van de 100 paarden niet en hebben blijvende ernstige hersenbeschadigingen.

Waarom nu in het nieuws, waarom nu dit bericht?
Vroeger kwam West Nijl ziekte alleen voor in Afrika en Oost-Azië. Enkele jaren terug is het voor het eerst gesignaleerd in Amerika, binnen 3 jaar verspreidde dit zich over het gehele continent. In Zuid-Europa waren voorgaande jaren al gevallen van West Nijl koorts gemeld, afgelopen oktober 2018 werd er voor het eerst een geval in Noord-Duitsland (Brandenburg) bekend.

Wat is ons advies?
De paarden die met enige regelmaat in Zuid-Europa (Spanje, Portugal, Italië, etc.) en/of in Amerika op concours gaan nu al te vaccineren tegen ‘West Nijl koorts’.
Daarnaast willen wij graag de overige eigenaren informeren over deze ziekte, zodat ook zij kunnen overwegen de paarden te vaccineren.
Wanneer komende zomer meer gevallen in Duitsland en de Benelux voorkomen, adviseren wij alle eigenaren de dieren te vaccineren.
Vaccinatie bestaat uit een éénmalige booster (2 vaccinaties met 4 weken tussentijd) en vervolgens een jaarlijkse herhaling. Het gevaccineerde paard wordt niet meer ziek wanneer het in aanraking komt met het West Nijl virus.

Meer informatie is te lezen op: Paardenarts kennisbank


Ga terug
© 2024 - Paardenkliniek Venlo
Created by