Gastroscopie

Gastroscopie is een onderzoek waarmee de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm kunnen worden beoordeeld. Maagzweren komen in grote aantallen voor bij sport-, recreatiepaarden en bij veulens. Paarden met maagzweren kunnen een verscheidenheid aan klachten vertonen, van slecht eten, een dof haarkleed, vermageren tot gedragsveranderingen op stal of tijdens het rijden.

Bij het gastroscopisch onderzoek wordt een 3 meter lange camera via de neus en slokdarm tot in de maag en het eerste deel van de dunne darm gebracht. Zo kunnen wij beoordelen of een paard maagzweren of dunne darm problemen heeft. Het vast stellen van de uitgebreidheid en lokalisatie van maagzweren is van groot belang. Dit om de duur en aard van de behandeling zorgvuldig te kunnen bepalen. Om de gastroscopie uit te kunnen voeren dient de maag leeg te zijn, het paard zal een dag vóór het onderzoek opgenomen worden op de kliniek om te vasten.

Na afloop van dit onderzoek wordt de video opname van het onderzoek samen met de eigenaar van het paard terug gekeken en wordt er een eventueel behandelplan opgesteld.

Ga terug
Gastroscopie
© 2024 - Paardenkliniek Venlo
Created by